De Maine Coon kat

 

De Maine Coon: beschrijving en andere feitjes


Het uiterlijk en karakter:


De Maine Coon is een Noord Amerikaans kattenras, bekend om haar opvallende fysieke verschijning.

Het is één van de oudste natuurlijke rassen in Noord-Amerika, voornamelijk afkomstig uit de staat Maine, waar het de officiële staats kat is.

Het ras was al populair in de late jaren 1800, maar zijn bestaan werd bedreigd toen andere langharige rassen van overzee kwamen in het begin van de 20e eeuw.

De Maine Coon heeft sindsdien een comeback gemaakt en is nu het tweede meest populaire kattenras in de wereld, volgens de Cat Fanciers' Association (CFA).

De Maine Coon is het algemeen bekend om zijn grote botstructuur, zijn rechthoekig gevormde lichaam, en een lange, vloeiende vacht. Het ras is te zien in een verscheidenheid van kleuren en de katten staan bekend om hun intelligentie en zachtaardige karakter.


De Maine Coon is één van de grootste rassen van huiskatten.

Katers kunnen ergens tussen de 5,5 en 8,5 kg wegen (zwaardere exemplaren komen steeds vaker voor) en poezen tussen de 3,5 en de 6 kg.

De hoogte van de volwassen dieren kan variëren tussen 25 en 41 cm en ze kunnen een lengte bereiken van 100 cm, met inbegrip van de staart, die alleen al kan oplopen tot een lengte van ongeveer 36 cm, taps toelopend is en sterk behaard.

Het lichaam is stevig en gespierd, wat noodzakelijk is voor de ondersteuning van hun eigen gewicht, en de borst is breed.

Maine Coons bezitten een rechthoekige vorm en worden langzaam fysiek volwassen, hun volledige potentieel grootte is normaal gesproken niet bereikt totdat ze ongeveer drie of vier jaar oud zijn.  


 In 2006 wordt in het Guinness World Records een mannelijke raszuivere Maine Coon genoemd als de "Langste Kat".
De Maine Coon is een langharige, of halflangharige, kat.

De vacht is zacht en zijdeachtig, hoewel textuur kan variëren met vachtkleur. De lengte van de vacht is korter op het hoofd en schouders en langer op de buik en flanken en een aantal katten heeft leeuwachtige manen rond hun nek. Minimale vachtverzorging is vereist voor het ras, in vergelijking met andere langharige rassen, gezien hun vacht niet hevig klit als gevolg van de lichte dichtheid van de ondervacht. Maar ook dit verschilt van kat tot kat.

De vacht veranderd met de seizoenen; de vacht wordt dikker in de winter en dunner in de zomer.


De oorsprong:


Het is onbekend hoe en wanneer de Maine Coon voor het eerst naar de Verenigde Staten is gekomen.

Er zijn slechts theorieën en volksverhalen. Een dergelijk verhaal is dat van Marie Antoinette, de koningin van Frankrijk, die in 1793 werd geëxecuteerd.

Vóór haar dood,probeerde Antoinette Frankrijk te ontsnappen met de hulp van Captain Samuel Clough. Ze laadde Clough's schip met haar meest gewaardeerde bezittingen, waaronder zes van haar favoriete langharige katten.

Hoewel Marie Antoinette de Verenigde Staten niet zou halen, bereikten haar huisdieren veilig de kust van Wiscasset, Maine, waar ze paarde met kortharige rassen en die afstammelingen evolueerde in het moderne ras van de Maine Coon.


Een ander volksverhaal is dat van Kapitein Charles Coon, een Engels zeevaarder, die langharige katten aan boord van zijn schepen hield.

Wanneer Kapitein Coons schip voor anker ging in de havens van New England, verlieten de katten het schip en paarde met de plaatselijke wilde kattenbevolking. Toen er langharige kittens verschenen in de nesten van de lokale kattenbevolking, werden die Coons-katten genoemd.


Weer een andere theorie, die een biologische basis heeft, maar genetisch onmogelijk is, is het idee dat de moderne Maine Coon afstamt van de kruising van de semi-wilde binnenlandse katten en wasberen (raccoons). Dit zou de verklaring zijn voor de meest voorkomende kleur van het ras (brown tabby) en de (vaak geringde) pluimstaart, een zeer karakteristieke eigenschap.


Nog een ander idee is dat de Maine Coon is ontstaan door een paringen van de binnenlandse katten en wilde bobcat. Dit zou de pluimpjes, die zo vaak gezien worden op de uiteinden van de oren, verklaren. Er zijn meldingen geweest van paringen tussen huiskatten en bobcats, maar er is niet bekend of die afstammelingen ook vruchtbaar zijn.


De algemeen aanvaarde theorie door veel fokkers is, dat de Maine Coon afstamt van kruising van de lokale korte harige binnenlandse Amerikaanse katten en langharige rassen meegebracht van overzee door Engels zeevarenden (eventueel door Captain Charles Coon) of 11de-eeuwse Vikingen. De verbinding met de Vikingen wordt gezien in de sterke gelijkenis van de Maine Coon met de Noorse Boskat, een ander ras waarvan beweerd wordt dat het een nazaat is van katten die reisden met de Vikingen.


Persoonlijk gezien kan ik alleen maar zeggen dat, hoe ze ook zijn ontstaan, ik heel blij ben dat het ras er is !!! 

Verismo Leonetti Reserve Red (beter bekend als Leo) heeft dan een afmeting van 120 cm in de lengte, vanaf het puntje van zijn neus tot aan de punt van zijn staart, en een gewicht van 16 kg.(Let wel, zijn neus raakt de deurknop zonder dat hij zich uitrekt…)